menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 
Arrangement

 Feiring av nasjonaldagen til MON

Den burmesiske minoriteten mon feiret sin nasjonaldag i Røde Kors-huset i Sandvika 30. januar. Mon er en av de fem burmesiske minoritetene som er representert i Gjøvik kommune.
Monstaten ligger sørøst i Burma, og fra dette området kommer den kulturpåvirkning som preger majoriteten av Burmas befolkning i dag: theravadabuddhismen, den strenge retningen.
I år 1057 erobret den burmanske kongen Anawratha monfolkets hovedstad Thaton og sikret seg dermed den hellige skriftsamlingen Tipitakaen som bytte og førte kongen og dronningen, lærde menn, håndverkere og flere tusen slaver til Bagan i hjertet av Burma.
Denne seieren virket inspirerende på kong Anawratha, og han satte i gang et imponerende byggearbeid av pagoder og religiøse minnesmerker som du kan beskue den dag i dag. Da Bagan sto på høyden av sin makt for åtte hundre år siden, var dette landskapet overstrødd med 13.000 helligdommer, 42 kvadratkilometer overøst med religiøse kunstverk! Nå er ”bare” 2217 tilbake, og mange må vel karakteriseres som ruiner.
Og hvordan endte så den seierrike kong Anawratha sine dager? Jo., prosaisk nok døde han etter å ha blitt angrepet av en illsint vannbøffel!
Programmet på nasjonaldagen til mon i Norge var fyldig og variert, med høytidelig hilsing til det monske flagget og med avsynging av den monske og den norske nasjonalsangen. I en felleserklæring som på denne dagen ble opplest rundt om i verden i alle mon-grupper i eksil, konkluderes det i tre punkter, bl. a. oppfordres det til å sabbotere juntaens valg i oktober! Det ble holdt sterke hilsningstaler av en rekke sentrale personer som står sammen med ”Demokratibevegelsen” i/utenfor Burma i kampen for CHANGE i hjemlandet! Det ble framført mange ulike nasjonale, eksotiske danser med ynde og gratie som fikk publikum til å føle seg henført til Siam, ”Smilets land”. De nasjonale kostymene var usedvanlig kunstferdig laget. Bildene taler for seg selv!
Og de typiske matrettene som ble servert fra det monske kjøkken, var meget velsmakende!
Svein Elvsborg
+++++++++++++++++++
Statement of MON
Denne felleserklæringen fra monorganisasjoner over hele verden ble offentliggjort i forbindelse med feiringen av monfolkets 63. nasjonaldag:
1.)Alle fra den burmesiske minoriteten mon i eksil vil stå sammen i kampen for sine umistelige rettigheter og sin frihet.
2.) Alle burmesere må boikotte juntaens valg i 2010!
3.) Det internasjonale samfunnet må ikke anerkjenne eller støtte 2010-valget, med mindre regimet til den burmesiske militærjuntaen er villig til å endre den politiske situasjonen på en inkluderende måte, med mer fokus på å lytte til de etniske minoritetene. Juntaen må revurdere og forandre grunnloven, slik at den blir representativ for hele folket.
Det er et ufravikelig krav at alle politiske fanger blir satt fri før valget, inkludert Daw San Suu Kyi!

 

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com