menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 

Artikler

Kampen for menneskeverdet 

I år er det 60 år siden FN`s menneskerettserklæring ble vedtatt og kunngjort. 10. desember 1948 er en historisk dato vi bør dvele ved.

Første artikkel sier:

”Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.”

Dette lyder jo smukt!

I 1976 gikk FN videre og vedtok to menneskerettskonvensjoner, en om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter og en om borgerrettigheter og politiske rettigheter.

Orienterer vi oss om stoda ute i verden, finner vi raskt ut at menneskerettighetene virkelig trengs som brekkstenger svært mange steder på kloden.

La oss ta ett eksempel fra vår tid:

I Burma gjelder ingen av disse tre erklæringene/konvensjonene. Makthaverne har heller ikke ratifisert de to siste. I dette landet gir militærjuntaen en god dag i å overholde menneskerettighetene! Det ble til de grader synliggjort da syklonen NARGIS feide inn fra Bengalbukta natt til 3. mai.Juntaen var mer opptatt av å gjennomføre en farse av en folkeavstemning om ny grunnlov framfor å hjelpe egen befokning. Flere enn 130.000 mennesker omkom, og et mye større antall ble påført umenneskelige lidelser.

Men like fullt er landet representert i FN som fullverdig medlem. I Sikkerhetsrådet sitter faste medlemmer som hindrer ethvert tiltak som kan hjelpe befolkningen ut av juntaens jerngrep.

FN`s  utsending til Burma, nigerianeren Ibrahim Gambari, blir gjort til en marionettefigur som intet kan utrette. Han holdes til narr av juntaen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi har også mistet trua på at han kan utrette noe som helst.

FN`s  ambisiøse mål innen 2015, The Millenium Development Goals, kan umulig gjelde for Burma! 

Svein Elvsborg, leder av  ”Burmaforeningen for Gjøvik og omland”

 

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com