menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 

Artikler

”RUNDREISE I UOPPDAGET Burma”

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, helst det siste! Du skjønner kan hende hvorfor når du blar opp på side 27 i nr. 3 av ”Utdanning”: På en helsides annonse gis et forlokkende reisetilbud: ”Rundreise i uoppdagede Burma”, et 12-dagers reiseopplegg arrangert av Albatros travel og Utdanning, med Reisegarantifondet som garantist.

Som leder av ”Burmaforeningen for Gjøvik og omland”, med meget omfattende kunnskaper om forholdene i dette landet (Se våre websider: www.bgon.info), rister jeg oppgitt på hodet: Et paradis? Ja, Burma kunne virkelig ha vært et paradis på jord, vakkert og rikt på ressurser som landet er! På -50-tallet var Burma det mest velstående landet i regionen og kunne betegnes som ”Asias risbolle”. Men i 1962 tok general Ne Win makta og ville gjøre Burma til en sosialistisk stat på burmesisk vis. Det gikk fra vondt til verre, og i dag styres Burma av en fascistisk militærjunta som holder sitt jerngrep om befolkningen.

 

”Utgangspunktet er Rangoon. Der drar vi på oppdagerferd i diamant- og gullglitrende pagoder, smale markedsgater og det historiske kolonikvarteret” – ” I byene byr gatebildet på munker i oransje kjortler - ” Det var nettopp i Rangoons gater og i gatene til mange andre byer at buddhistiske munker og nonner i tusentall i august/september 2007 marsjerte med risbollene ned som et uttrykk for stor misnøye med generalenes vanstyre. Sjøl om frykten sitter i ryggmargen til burmeserne, stod de modig fram og trosset frykten og støttet det ikke-voldelige opprøret! Med livet som innsats ble dette dokumentert av videojournalistene som arbeider i skjul inne i Burma for Democratic Voice of Burma, radio-og TV-stasjonen som holder til i en bakgård i Oslo, og som gav utenverdenen 70% av bildene fra ”Munkeopprøret”. (DVB ble opprettet med midler fra den norske stat i 1992.) Dokumentaren om dette opprøret, BURMA VJ, er i år innstilt for Oscar! På nettsidene til Den norske Burmakomite (www.burma.no) opplyses det at to av DVB`s medarbeidere i Burma er idømt henholdsvis 20 og 13 års fengsel for å beskrive virkeligheten inne i Burma. Visste du forresten at mer enn 2.000 burmesiske offiserer og soldater får opplæring i Russland i moderne våpenteknologi, men ikke bare det: De får også opplæring i å føre krig på nettet, cyberkrig, World Wide War, og har etter stor sannsynlighet påført DVB flere nettangrep for å hindre informasjonsstrømmen inn/ut av Burma. Serverselskapet de benytter i London, truer med å si dem opp som kunde, og DVB`s økonomiske fundament er dermed truet!

Det er naivt å tro at man kan kommunisere med vanlige burmesere om annet enn dagligdagse ting. Politikk vil de i hvert fall ikke diskutere, jfr. Torbjørn Færøviks bok ”Buddhas barn, en reise blant mennesker” s. 375-376!

Dette reiseopplegget vil åpenbart ikke komme vanlige burmesere til gode, men støtte opp om turiststrategien til juntaen eller dens stråselskaper. Visste du at ca. 500.000 kinesere danner en slags middelklasse i Burma? De sitter i svært mange sentrale posisjoner i næringslivet.

Jeg skulle svært gjerne ha opplevd både Shwedagon, Bagan, Mandalay, Chin-staten i vest og Karen-staten i øst! Men: For det første slipper jeg ikke inn i landet som politisk aktivist! For det andre: Om jeg hadde kunnet, ville jeg ha opplevd det som et gedigent svik overfor dem som opplever den ultimate ondskap i Øst-Burma, en ondskap mot egen befolkning av militærjuntaens soldater som nordmenn ikke har forutsetninger for å forstå: Inntil 4.000 landsbyer er svidd av og delvis minelagt i Karen-staten de siste årene, dokumentert bl. a. ved flyfoto, med de umenneskelige lidelser dette har påført ladsbyboerne! Sjøl ikke vår barske Lars Monsen ville ha klart å overleve lenge i jungelen her! Voldtekt brukes som strategisk krigføring, og ikke bare voldtas kvinner/jenter av soldatene; de kan få bryster og ører skåret av etter voldtektene, for så å bli slått brutalt i hjel med stokker! Eller voldtatte, gravide kvinner mishandles ytterligere ved at soldater hopper opp på magene deres, for så å slå dem i hjel! Slike eksempler er dokumentert av den seriøse menneskerettsorganisasjonen Karen Human Rights Group (Se deres websider: www.khrg.org). Dette er en kynisk taktikk som går ut på å fordrive denne folkegruppen hvis forfedre har bodd i denne delen av Burma i 3.000 år! Presidenten i organisasjonen ”Visions without boarders”, Patrick Klein, påstår på ei reise i Burma å ha overhørt en av militærjuntaens generaler ha uttalt at innen 2010 er omme, skal alle kristne karenere være ute av landet. Dette utsagnet kan vi sjølsagt stille oss tvilende til, men frigjøringshelten, general Aung San, fredsprisvinner Aung San Suu Kyi`s far, skal ha uttalt om karenerne da han samarbeidet med japaneserne under 2. verdenskrig: ”Kill them all!” Heldigvis skiftet han side og mening, men svek karenerne på nytt under forhandlingene med statsminister Attlee etter krigen om løsrivelse fra det britiske imperiet! En ung karensk kvinne sa nylig til meg: ”Vi skal bare finnes i galleriene!” I ettertid skal burmesere og turister kunne se og lese at det var en gang ---- ! Det dreier seg om 30-40 % av vel 7 mill. karenere (vanskelig å tallfeste). Ca. 1 mill. er internt fordrevet, bl. a. til Irrawaddydeltaet der syklonen NARGIS slo inn natta til 2. mai 2008 og tok livet av inntil 150.000. (Juntaen var mer opptatt av å få gjennomført en folkeavstemning om grunnloven enn å komme folket til unnsetning, en grunnlov som gjør valget i oktober til en farse!)

Det franske oljeselskapet Total, det amerikanske oljeselskapet Chevron og det sør-koreanske selskapet Daewoo er sterkt inne i Øst-Burma, og det er klart dokumentert at deres virksomhet fører til massive menneskerettsovergrep. Det bør være svært pinlig for Etikkrådet som skal lose Statens Pensjonsfond/Utland unna tvilsomme investeringer av Statens/våre penger!

27. juni 2009 ble jeg inntrengende bedt av seks karenske lokale ledere i Østlandsområdet (seinere har to kommet til) om å forsøke å starte en norsk støtteorganisasjon for å hjelpe de nye sivile karenske flyktningene som kom over grensa til Thailand i sommer p.g.a. offensiven til militærjuntaen, ”Norwegians for Karen Freedom” (NFKF). Seinere har nye tusener måttet rømme fra sine landsbyer og har overlevd på søppelfyllingene ved Mae Sot i Tak-provinsen (Se våre websider!). De er kommet i skvis mellom juntaens soldater og de thailandske myndigheter som vil jage dem over grensa til Burma igjen, i armene på juntaens soldater, til slavearbeid, voldtekter etc.

God reise!

Svein Elvsborg, leder av ”Burmaforeningen for Gjøvik og omland”

P.S.: Det kan komme noe meget positivt ut av dette: En videregående skole for foreldreløse burmesiske ungdommer, ”Boarding High School for Orphans and Helpless Youths” v/ rektor Khaing Oo Maung, beliggende over grensa til Thailand nettopp ved Mae Sot i Tak-provinsen, har store økonomiske problemer med å opprettholde skoletilbudet. Enn om vi som medlemmer av et fagforbund for de fleste pedagoger i Norge kunne stille oss solidariske med det burmesiske folk og støtte dette skoleprosjektet!

Tar dere utfordringen?

 

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com