menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 

Artikler

Reis til Burma

Den norske boikotten av Burma stenger små pustehull for burmeserne. Og er uten virkning på generalene som har styrt landet i 47 år. De som mener vi hjelper Burma ved å isolere landet, har et vanskelig bevis å føre.

Mine venner i Burma liker Norge. Med radioen stilt på lav lyd, hører de på Democratic Voice of Burma, som sender nyheter om deres eget land fra Oslo. Mange skjønner ikke hva vi lever av om vinteren, når det er snø og ingen avlinger. De tror Norge er verdens beste fotballnasjon. I basarer, på tog og i pagodene spør unge menn sjenert: «Hvor er du fra?» «Fra Norge». «Å ja, jeg kjenner Norge. Dere gir Nobel-pris. Manchester United, Ole Gunnar Solskjær. Hva synes du om Myanmar? Det er så få utlendinger som kommer hit. Det er på grunn av regjeringen vår». Det er mange som er glad for litt kontakt med en utlending. Med en utenfra, fra den andre verdenen, der alle spiser kjøtt og barna går på skole. Der hvem som vil kan reise til andre land. Der de har dette lokkende og farlige democracy.

Det er leit å fortelle at det skyldes vår regjering at det kommer så få turister. Norges offisielle reiseråd for Burma er klosset formulert slik: «Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Myanmar (Burma) som ikke er strengt nødvendig». Til forretningsfolk sies det slik: «Den norske regjering oppfordrer norske borgere og bransjeorganisasjoner til ikke å handle med, investere i, eller reise til Myanmar.» I henhold til den omfattende «Forskrift om særlige tiltak mot Burma (Myanmar)» er det straffbart å kjøpe tømmer, visse mineraler og metaller og edelstener fra Burma, samt å ha noe å gjøre med 1.207 forretningsforetak, som er listet opp med navn og adresse.

Vi er lydige: I 2007 var det visstnok åtte norske turister i Burma. Dette er landet som har attraksjoner langt over noen av de største turistmagneter i verden: Bagan; 2000 glitrende templer og stupaer fra 1100-tallet, maktsyke kongers vanvittige monumenter ved den mytiske byen Mandalay. Schwedagonpagoden i Yangon, der fantasien steiler ved synet av den 100 meter høye gull-stupaen. I Burma er det kyster og lange sandstrender og fjerne fjelldaler, som ikke har vært sett av turister. Men det er menneskenes vennlighet og kontaktbehov som gjør størst inntrykk.

Den dels moralske, dels lovpålagte boikotten stenger små pustehull for burmesere. Han som svetter på rickshawsetet får ikke fortalt hvor elendig han synes regjeringen er. Spinkle tenåringer får ikke testet det engelske ordforrådet sitt mot utlendingen. En fremmed blir fort bedt hjem. Over te og kaker blir en fortalt, som om det var en hemmelighet, som røpes bare for oss, at folk i Burma er fattige, «det er på grunn av regjeringen vår». Det nikkes dypsindig fra begge sider: «Ja, jeg vet det er derfor», og så trengs det ikke sies mer om den saken.

Boikotten har ingen virkning på generalene som styrer Burma. De trenger ikke de pengene som måtte dryppe på dem fra norske turister eller forretningsforetak. De tjener nok andre steder. Kina, India, Thailand, Sør-Korea og Singapore dytter i køen for å få tak i Burmas eksportvarer. I de grunne havområdene er det funnet gass og olje. Mye!

Nedover floden Irrawaddy flyter gigantiske lektere lastet med teaktømmer, diamanten blant klodens treslag. Burma har 80 % av verdens viltvoksende teak. Oppe i Shanstaten nord i Burma dyrkes den vakre opiumsvalmuen. Dyrkingsarealet har gått ned til «bare» 500.000 mål. (Det er vanskelig å konkurrere med Afghanistan). Men Burma er blitt en av verdens største eksportører av amfetamin, som lages av billige kjemikalier fra Kina.

Pyithu Tatmadaw, Folkets væpnede styrker, styrer Burma ned på detaljnivå. «Tatmadaw er nasjonens opprettholder», sa Øverste General Than Shwe i en tale til soldater i 2003: «Dagens Tatmadaw utfører ikke bare forsvarspliktene, men bærer på sine skuldre oppgaven å bygge nasjonen». Hæren har nesten 400.000 soldater i aktiv tjeneste. Det er den største hær i Asia, etter Kinas og Vietnams. Det er en hær som har vært i krig siden 1942. Mot England, Japan, kommunister, og mot over 20 ulike frigjøringshærer i Burma. Tatmadaw er godt utrustet med moderne materiell. Mellom 30 og 50% av Burmas statsbudsjett går til det militære. Dessuten eier hæren og generalene store deler av Burmas industri.

Tatmadaw er kjempestor i forhold til det sivile samfunn. Det er ingen partier eller andre grupperinger, som i størrelse, våpenmakt eller organisering er noen fare for Tatmadaw. De som måtte bety noe, er skapt av Tatmadaw og kontrollert av Tatmadaw. Staten, regjeringen og det militære er ett. Andre land har en militærmakt. I Burma er det en militærmakt som har et land.

De autoritetstro og lavmælte burmeserne skal over en høy terskel før de går ut i gatene i protest. I sin bok «Fra de grønne ånders land» gjengir Pascal Koo Twee et råd engelsklæreren hans ga om hvordan han burde forhold seg til makthaverne: «Hold det du og andre vet innenfor ditt eget hode og hjerte: at i den virkelige verden er dette et system bygget på udugelighet og korrupsjon, og et prosjekt for å ødelegge landet. De er kanskje uvitende, men det er de som har geværene. Du må aldri, aldri diskutere med dem».

Dette regimet har sittet i 47 år. Det er verdensrekord. Generalene har aldri vært i nærheten av å gi etter. De bryr seg ikke om sanksjoner fra Norge, EU og USA, fordømmelser i FN og uvilje hos sitt eget folk. De har ikke noe tilbakehold med å slå ned ulydighet. Den som mener at disse karene vil forandre seg ved at vi isolerer landet, har et vanskelig bevis å føre.

Aung San Suu Kyi sier at vi ikke skal reise til Burma. Mine venner i Burma elsker henne, men alle sier: «Kom hit, se hvordan vi har det. Få med deg flere fra det kalde landet ditt.» Ja, la oss slutte å isolere disse fattige menneskene.

 

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com