menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 

Kultur

                   Ladyen for fulle hus

Fredelig forbilde Hun har drømt om å møte Aung San Suu Kyi, og fikk muligheten til å spille inn en spesiell hilsen som fredspris-vinneren får dagen hun blir satt fri. Jeg tror ikke jeg har vært med på lignende, sier skuespiller Ingunn Øyen (her fra forestillingen). Foto: KIM NYGÅRD

Pang-suksess for «Ladyen fra Burma».

Publisert: 11.03.2009 kl. 08:46
Endret: 11.03.2009 kl. 08:48

Nord-Trøndelag Teaters nyeste stykke, monologen «Ladyen av Burma», hadde i går kveld premiere på Nobels Fredssenter. Tidligere teatersjef Anderz Døving kan trolig markere en kunstnerisk seier etter sin avgang.

- Selve stykket var min idé, og jeg er glad for at han tente på ideen, sier regissør og konstituert teatersjef Liv Hege Nylund.

Mens det har stormet friskt rundt Døving, har det vært stille i hovedstaden.

- Det har vi ikke merket noe til. Vi har hatt prøver i Oslo, poengterer Nylund.

Etter at Nord-Trøndelag Teater endte seks millioner i minus i 2008, måtte hun legge ned en av forestillingene.

- Jeg er glad for at vårt prosjekt ikke ble lagt ned, og at det ble noe av samarbeidet mellom Døving, Fredssenteret og Falstadsenteret, sier skuespiller Ingunn Øyen (40) fra Inderøy.

Fremdeles i husarrest

«Ladyen av Burma» handler om Aung San Suu Kyi, kvinnen som fikk Nobels fredspris i 1991 for sin ikke-voldelige kamp mot militærjuntaen i Burma. Hun har aldri kunnet reise til Oslo for å motta prisen, nå materialiserer fredsprisvinneren seg i Ingunn Øyens skikkelse. Bare timer før forestillingen så hun frem til å møte publikum.

- Nå er vi ved point of no return. Jeg har gledet meg til dagen da jeg kan fortelle hennes historie, fortalte Øyen.

Sammen med regissør Nylund har hun grått, rast og levd seg inn i Aung San Suu Kyis skjebne.

- Det som gjør mest inntrykk, er at hun fremdeles sitter i husarrest. Innimellom tenker jeg på hva hun gjør. Hvor tar hun motet og utholdenheten fra?

Lang kamp

Til sammen har Aung San Suu Kyi sittet 13 år i husarrest, fordelt over en periode på 20 år. I 1988 dro hun hjem til Burma for å pleie sin syke mor. Lite ante doktoranden og tobarnsmoren fra Oxford hva som ventet henne av begivenheter, forsakelser og ensomhet.

- Det at hun holder ut, holder motet opp hos burmeserne. Jeg tror utholdenheten er en blanding av hennes buddhistiske tro, arvelig belastning og inspirasjonen fra Ghandi. Hun ofrer mann og to barn for demokratikampen, mener Øyen.

Fredsprisvinneren er datter av Aung San, generalen som ledet den burmesiske uavhengighetskampen fra det britiske koloniherredømmet. Nå er den vevre skikkelsen symbolet på kampen for demokrati og menneskerettigheter. Øyen har fått en krevende oppgave. Alene på scenen gir hun liv til mor, far, bror, en student, FNs generalsekretær, i tillegg til hovedpersonen. Skuespilleren synes det er flott at teater kan brukes til å sette fokus på et av verdens mest brutale diktaturer.

- Vi må ikke bli så navlebeskuende at vi ikke ser utenfor Norges grenser, mener Nylund.

Fokus på Burma

Mandag spilte hun for første gang for eksilburmesere i Oslo.

- De var takknemlige, for de vil at verden skal høre om lille Burma, og synes jeg hadde plukket ut det som var viktigst i livet hennes, forteller Øyen.

- Sa de det? Nå blir jeg rørt, sier regissøren som er litt trist over å gi slipp på historien om den modige ladyen.

Dette er første gang Nobels Fredssenter åpner opp for en hel teaterforestilling.

- Jeg hørte tidlig om stykket, og noen ganger må man bare si ja. Det blir ikke mindre interessant av at Ingunn Øyen gjør rollen, sier direktør Bente Erichsen. Hver dag ryddes utstillingen til side for å gi rom til 180 stoler. En forestilling er utsolgt, og Erichsen forteller at det bare er noen billetter igjen til de to andre.

- Det som er interessant med Aung San Suu Kyi, er at hennes kamp ikke er avsluttet. Ingenting er endret. Noen sier at juntaen vil løslate fanger neste år. Det kan bli farlig, for da blir hun lettere et mål for attentat

 

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com