menu

Til Burmesiske Website

 
 
 
 
 

Kultur

Internasjonal konsert i Gjøvikhallen 1. mai

 

Rundt 170 møtte fram på konserten : ”Norge for nordmenn. For det er vi jo alle” i Gjøviks storstue, Gjøvikhallen på Gjøvik gård, 1. mai. Konserten var variert, fra gamle norske folkeviser til burmesisk hard-rock. Det siste presentert av det nystartede bandet ”Brothers of rythms”, som består av fire spille- og sangglade burmesiske ungdommer, med vokalist Alice. De har øvd med musikklærer i vinter, og dette var deres debut. Etter publikums reaksjon å dømme var debuten svært vellykket. Johnny Gueng, opprinnelig flyktning fra Sudan, liker å rappe, og lot oss høre flotte smakebiter på det. Hussein Elmi er en annen ung mann fra Afrika, Somalia, med en fantastisk stemme og sceneutstråling. Hussein er mye benyttet ved fester i det somaliske miljøet over hele Østlandet, men har også tidligere opptrådt for norske publikum. Fra Estland kom 78 år gamle Uno Loop, som i 60 år har levd av sin sang og musikk, og er en stor nasjonal stjerne. Fra Dokka kom familien Linn, flyktninger fra Burma, med foreldre og tre jenter, som sang tradisjonelle burmesiske viser, og en norsk barnesang framført av yngstejenta. Det norske innslaget var ved duoen Lasse Stang og Stein Villa, som har opptrådt i ulike sammenheng i en årrekke, og denne gang bidro med gamle norske folkeviser. Konserten ble avsluttet av en lokal ”coming star”, tateren Bussi, som har gitt ut flere cd-er og stadig er på turne. Bussi synger tradisjonelle taterviser i ny musikalsk drakt, tydelig jazz/blues-inspirert. Til orientering for nye beboere i Norge er tatere en folkegruppe som har vært her i landet i flere hundre år, og som tidligere utskilte seg fra resten av befolkningen ved at de ikke bodde fast, men reiste rundt i hele landet. De levde som håndverkere og selgere, og tok tilfeldige jobber. I alle år har de vært plaget og forfulgt av myndighetene, som ønsket å ”eliminere” taterne. De senere år har de fått full oppreising av myndighetene, og er nå akseptert som en egen minoritetsgruppe.

 I pausen under konserten var servering av arabiske kaker og drikke. Anders Tangen, stand-up-komiker og TV-vert, også han fra Gjøvik, var konferansier under konserten. Han klarte på en utmerket måte å få fram det brutale og tragiske ved en verden som stadig ”produserer” nye flyktninger, samtidig som han innimellom fikk salen til å brøle av latter.

 Ansvarlig for konserten var ”Plangruppa for internasjonale kulturtiltak” i Gjøvik. Plangruppa består av representanter fra kulturavdelingen og flyktningtjenesten i kommunen, foruten Folkeakademiet og Røde Kors, og har gjennomført en rekke kulturtiltak de senere årene. Gruppa har som målsetting å formidle litt av all den rike kultur de forskjellige flyktninggrupper i Gjøvik har med seg fra hjemlandet. Og de lykkes med dette, noe alle de positive reaksjonene fra publikum etter konserten i Gjøvik tydelig viste.

++++++

Memu

EngLish News Pages

 VG Burma Nyhtter
 Norske Burma Committee
 Burma Dagsavisen
 Burma Flyktninghjelpen
 Burma Globias
 Forskning Burma
Aung San Suu Kui
BURMA WIKIPEDIA
US campaign for Burma.
Burma Campaign UK
 NewYork Time
Yangon Globe
 IRRAWADDY
 MIZZIMA
 D V B (BURMESE )
NETWORK MEDIA GROUP
 KALADAN PRESS NETWORK
 KAOWAO NEWS NEWSGROUP
KHONUMTHUNG NEWS
 SHAN HERALD AGENCY
 C N N Burma News
 B B C WORLD NEWS
AFP NEWS
AP NEWS
NHK Burmese
NEWS Week
AsiaWeek
Bangkok Post
Reader Digest
Asia Democracy
Yangon Globe
 
Norway-Eng Dictionary
Student!s Dictionary
Bur-English Dictionary
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com